Big Box

Fibromyalgie

Fibromyalgie (FM) betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren.

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie -en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar.

Diagnose:

Het stellen van de diagnose fibromyalgie is een complex proces aangezien de symptomen bij veel andere aandoeningen voor kunnen komen. Er is momenteel geen test of bloedonderzoek voorhanden om fibromyalgie vast te stellen en ook op röntgenfoto’s is er niets te zien.

Vaak wordt de diagnose fibromyalgie mede gesteld op basis van uitsluitsel.

Mensen met fibromyalgie hebben vaak een hele zoektocht achter de rug voordat ze met zekerheid weten dat hun klachten fibromyalgie genoemd mogen worden.

Na de Diagnose:

Fibromyalgie betekent dat uw leven behoorlijk overhoop wordt gehaald. U wordt geconfronteerd met klachten als pijn, slapeloosheid en snel moe zijn. Pijn dwingt mens ertoe zijn grenzen opnieuw te leren kennen en zo mogelijk de leefwijze daarop aan te passen.

Fibromyalgie wordt gekenmerkt door zijn grillig verloop. De ene dag gaat het goed en de andere dag is het mis.

Actief leven met fibromyalgie:

Om beter te kunnen omgaan met fibromyalgie kunt u deelnemen aan het programma: actief leven met fibromyalgie. In dit programma wisselen theorie en praktijk elkaar af.

De doelen van het programma zijn:

  • Grip krijgen op uw leven met fibromyalgie.
  • Kennis krijgen van gedrag- ,emotionele- en belevingsfactoren die van invloed zijn op uw klachten.
  • Weten welke manier van bewegen u fit houdt.
  • Inzicht krijgen in het ziektebeeld.
  • Reactivering binnen uw grenzen.
  • Verbeteren van uw conditie.
  • Leren ontspannen.

Uw fysiotherapeut

Roelof Roest

FMS folder
Contactformulier
36