Big Box

Slaapoefentherapie

Voor als slapen een probleem is

Volgens recente cijfers worstelt een kwart van de Nederlanders met slaapproblemen. Men piekert, ligt te woelen of tevergeefs te wachten op de slaap die maar niet komt. Tussen het voorschrijven van medicatie en het verwijzen naar een slaapkliniek is het aanbod van effectieve eerstelijnsbehandelmethoden beperkt. Mede om die reden heb ik heb mij recent bij laten scholen als slaapoefentherapeut.

Er zijn verschillende soorten slaapproblemen:

  • Inslaapproblemen; wanneer het inslapen langer dan drie kwartier duurt, gedurende een periode van ongeveer een maand.
  • Doorslaapproblemen; wanneer men moeiteloos in slaap valt maar meerdere malen op een nacht wakker wordt en pas drie kwartier later weer inslaapt.
  • Te vroeg wakker worden; wanneer men meerdere dagen per week voor de wekker wakker wordt en met moeite weer in slaap komt.
  • Ook is het mogelijk dat er een combinatie van bovenstaande problemen voorkomt.

Een slaapstoornis is niet alleen een nachtelijk probleem maar is verbonden met het dagelijks leven. Het is daarom belangrijk inzicht te krijgen in de aard en ernst van de problemen om grip te kunnen krijgen op het slaapprobleem. Als slaapoefentherapeut geef ik de patiënt inzicht in hoe persoonlijke zorgen, verkeerde slaapgewoonten en/of lichamelijke klachten de slaapklachten versterken.

Belangrijk is dat de knelpunten van het slecht slapen bekend worden en de patiënt inzicht krijgt in eigen slaapgedrag. Daarnaast worden er tijdens de behandeling (slaap hygiëne-)adviezen gegeven en ontspannings- en ademhalingsoefeningen aangeboden. De slaapoefentherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering.

Herkent u zich in bovenstaande opsomming? Neem contact op en maak een afspraak!
Kijk voor meer informatie op de website: slaapoefentherapie

 

Uw therapeut

Berber Korte